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QUESTION 80 
Interpretation Requested by the 

Severn Sailing Association 

Rule M1.2(8), Notice of Race Contents 
Rule M2.2(5), Sailing Instruction Contents 
Definitions, Rule 

The rules included in the definition Rule ap-
ply whether or not the notice of race or sail-
ing instructions so state, except the prescrip-
tions of a national authority and some appen-
dices, which apply only when so stated in the 
notice of race or sailing instructions. The 
rules of a handicapping or rating system are 
“class rules” and therefore apply when a 
boat races under them. Rules M1.2(8) and 
M2.2(5) do not permit an organizing author-
ity or race committee to make changes to 
class rules. 

FACTS  

The notice of race and the sailing instructions 
for the Spring Tune-up Race stated that The 
Racing Rules of Sailing would apply, but made 
no reference to the prescriptions of US 
SAILING, the sailing instructions, the class 
rules, the notice of race or any other document 
or rule. Starts were given for PHRF boats and 
the Olson 30 and J/24 classes. Buttercup, a J/24, 
raced in PHRF and was protested for breaking a 
J/24 class rule. 

QUESTION 1  Did any of the following apply? 

(A) the prescriptions of US SAILING 
(B) the sailing instructions 
(C) the class rules 
(D) the notice of race 
(E) other documents governing the event 

ANSWER  The rules included in the definition 
Rule apply whether or not the notice of race or 
sailing instructions refer specifically to them; 
see rules 3(a) and 85, which use “rules” in its 
defined sense. However, the prescriptions of a 
national authority are an exception. The reason 
is that part (b) of the definition contains the 
qualifying phrase “when they apply.” For the 
prescriptions of US SAILING to apply, this 
must be stated in the notice of race and sailing 

instructions.  

Some appendices are also exceptions. Part (a) of 
the definition Rule contains the qualifying 
phrase, “when it applies” in referring to the ap-
pendices. However, only four of them require a 
statement in the notice of race, the sailing in-
structions, or both to make them apply. They are 
Appendix A, excepting its A1 section, and Ap-
pendices AA, R and T. Most appendices apply 
without a statement in the notice of race or sail-
ing instructions, either because a rule in the 
main part of the book makes them apply (Ap-
pendices F, G, H, J, K, L, M, and Q) or because 
a preamble in the appendix itself makes it apply 
in the circumstances for which it was intended 
(Appendices B, C, D, E, S and the A1 section of 
Appendix A). Of the remaining appendices, Ap-
pendix N provides advice and optional drafts for 
use in writing sailing instructions and Appendix 
P provides only advice. 

Specific answers for (A)–(E) follow: 

(A) No. Since the prescriptions of US 
SAILING were not referred to in the no-
tice of race and sailing instructions, they 
did not apply. 
(B) Yes. Since there is no qualifying 
statement in part (c) of the definition Rule, 
the sailing instructions applied. 
(C) Yes. Since there is no qualifying 
statement in part (d) of the definition 
Rule, the class rules applied. 
(D) Yes. Since there is no qualifying 
statement in part (e) of the definition Rule, 
and the notice of race was a document 
governing the event, it applied. 
(E) Yes. Since there is no qualifying 
statement in part (e) of the definition Rule, 
other documents governing the event ap-
plied. 

QUESTION 2  Since Buttercup raced in PHRF, 
did the J/24 class rules apply? 

ANSWER  No. The PHRF rules applied. 
(PHRF rules are themselves class rules; see the 
Introduction to the rule book, which states that 
“‘class rules’ includes rules of handicapping and 
rating systems.”) The J/24 class rules apply only 
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to a boat that races as a J/24, which usually is 
when it races in a J/24 fleet. 

QUESTION 3  Does an organizing authority or 
race committee have the authority to change or 
delete class rules? 

ANSWER  No, unless the class rules them-
selves permit such changes. The only function 
of rules M1.2(8) and M2.2(5) is to require that 
competitors be informed of proper changes that 
have been made to the class rules. These rules 
do not permit an organizing authority or race 

committee to make changes to class rules. 

QUESTION 4  If the notice of race conflicts 
with the sailing instructions, which takes prece-
dence? 

ANSWER  Neither. If there is no statement in 
either document about precedence they both ap-
ply, and a boat whose finishing place has been 
made significantly worse because of the conflict 
may be entitled to redress. 
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